T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi

Bülbülü Öldürmek- Harper Lee

                                                                         BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK

      28 nisan 1926 Alabama doğumlu Nelle Harper Lee adlı yazarın tek romanı.Bu roman 1961 yılında Pulitzer ödülü kazandı.Yazar 2007 yılında Beyaz Sarayda Özgürlük Cumhurbaşkanlığı Madalyası aldı.Bülbülü öldürmek ABD de okullarda okutulması zorunlu olan bir kitap.Ülkemizde de 1970 li yıllarda yabancı dil eğitimi veren devlet okullarında İngilizce derslerinde okutulmuştur.

 

        Roman ABD güneyinde Adını Albay Maycomb dan alan küçük bir kasabada geçiyor.Maycomb  küçük,sıkıcı, insan ilişkileri yavan,siyahilerin ve beyazların olduğu bir kasaba.Eserin kahramanları Scout, Dill,Jem,Atticus,Calpurnia,Tom Robinson,Bayan Dubose ve fantastik Boo Radley....

 

        Roman Scout isimli 8 yaşlarında bir çocuğun etrafında gelişen olayları ve bu küçük kız çocuğunun bakış açısıyla anlatılıyor.Scout düşünceleriyle insanları duraklatan,okulu sevmeyen,arkadaşı dill ve abisiyle zaman geçiren, erkek gibi davranan bir çocuk.Demokrat bir babaya sahip olan Scout babasının tüm kasaba halkına karşı bir siyahiyi savunmasını ve tüm kasabanın onlara karşı gelmesini güzel sade anlaşılır bir dille anlatmış.Kitabın ilk  bölümü bir çok karakterin ortaya gelmesi ile karmaşık gibi görünse de ilerleyen bölümlerde kişiler ve ne oldukları kolaylıkla anlaşılabiliyor. Kitabın ikinci bolümü ise avukat Attıcusun davası ve sonrasında kasabada yaşanan daha doğrusu Scout ve ailesini yaşadığı olaylar çevresinde gelişiyor. Kitabın sonu da güzel sürprizlerle bitiyor.

 

        Bülbülü Öldürmek bence herkesin okuyabileceği, kendisine bir pay çıkarabileceği bir roman. İnsanları değerlendirirken renk, ırk, kültür, mezhep, yaşam tarzı gibi farklılıklara bakmayıp sadece insan olarak değerlendirilmesi gerektiğini çok güzel anlatmış. Herkesin okuması dileğiyle kitaptan birkaç cümle ile bitirmek istiyorum.

 

 

"Herkes yalan söyler fakat bunlar bir ırkı değil tüm insanlığı ilgilendiren suçlardır" diyor yazar. 

"Yüzyıl geri kalmanız kazanmaya gayret etmemenizi gerektirmez"

"İstediğiniz kadar şakrak kuşu vurabilirsiniz ama bülbülü öldürmek günahtır bunu asla unutmayın"

"Yaramazlığın karşılığı olarak kar yağdıysa günahın o kadar kötü bir şey olmadığına karar verdim"

"Maycombda bir süre kavramı 3 günden 30 yıla kadar değişiyor"

 

 

 

                                                                                                          BARAN KIRCAN
                                                                                                        Coğrafya Öğretmeni

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.04.2014 - Güncelleme: 02.05.2020 00:05 - Görüntülenme: 2813
  Beğen | 1  kişi beğendi