T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi

Fareler ve İnsanlar-Özeti ve Değerlendirmesi

Fareler ve İnsanlar

Fareler ve insanlar stainbeck tarafından yazılmış bir novelladır (kısa roman).

       Romanda iki ana karakter göze çarpıyor:
   George Milton ; zeki bir adam. Lennie Small'ın koruyup onunla geziyor.
   Lennie Small ; akli dengesi bozuk, iri yarı ve çok güçlü bir adam. Clara Teyze Lennie Small'ı alıp büyütüyor. Clara Teyze ölünce George Milton'un yanına gidiyor ve birlikte çalışmaya başlıyorlar.
   İki arakadaşın hayali, küçük bir toprak alıp burada çalışarak insanca yaşam sürmektir. Çiftlikler de çalışarak para biriktirmek istiyorlar. Fakat Lennie Small'ın çocukça sevdiği tüylü şeylere dokunma isteği başlarına iş açınca çiftliklerden kaçmak zorunda kalıyorlar.
   Gittikleri son çiftlikte onları önce temizlik işlerine bakan Candy karşılıyor. Candy ; çiftlikte çalışırken kaza geçiriyor ve elini kaybediyor çiftlik sahibi ona bir miktar para veriyor ve temizlik işlerini yaptırarak çalıştırmaya devam ediyor.
   Slim; çiftliğin arabacısı. İşinde çok iyi, saygın bir havası var, bilgili. Arkadaşları bilgisine çok güveniyor.
   Curley; patronun oğlu. Ufak tefek, becerikli, bokstan çok iyi anlıyor fakat kavgacı biri.
   Carlson; tabancası var ve Candy'nin köpeğini yaşlandığı ve acı çekerek yaşamaması için öldürüyor.
   Seyis Crooks; çiftlikteki tek zenci. Kambur, gururlu, ciddi, düzenli bir adam. Zenci olduğu için önemsenmiyor. Diğer işçilerden ayrı yaşıyor, ayrımcılığa maruz kalıyor. Çok yalnız, yalnızlıktan kitap okuyor fakat bir süre sonra o da yetmiyor. Lennie ile bir konuşmasında "İnsan yanında biri olmazsa delirir. Kim olduğu hiç önemli değildir, yeterki yanında olsun. İnsan çok uzun süre yalnız kaldığı zaman hastalanır." Diyor.
Curley'in karısı eserde isimsiz tek karakter. Hayalleri, özlemleri olan biri. Sevmediği halde Curley ile evlenerek aktrist olma şansını yakalamak istiyor. Çiftlikte çok yanlızdır. Çiftlik çalışanları ile konuşarak yalnızlığını gidermeye çalışıyor.
   Çiftlikte çalışanların hayalleri ve yalnızlıkları var. Candy köpeği ölünce yalnız kalıyor. Yaşlandığında kalacak yer bulabilmek için George Milton ve Lennie Small'ın hayali olan çiftliğin alınabilmesi için parasını vermeyi öneriyor. Seyis Crooks romanın en yalnız kahramanı ikilinin hayalini öğrenince " kaçığın tekisiniz" diyor. Böyle hayal kuranı çok gördüğünü ama hayallerini gerçekleştiren olmadığını söylüyor. "Araziyi alma hayali cennete gitmek gibi bir şeydir. Cennete giden olmamıştır.Araziyi alanda" diyor. Fakat saygı görmek, güvende yaşayabilmek için parasız gelip çalışabilceğini söylüyor. Curley'in karısı yalnızdır. Evlendiğinde hayalleri gerçekleşmiyor. Yalnızlığını çiftlik çalışanları ile konuşmaya çalışarak gidermeye çalışıyor. Curley karısını kıskanıyor ve herkesle kavga ediyor. Çevresindekileri uzaklaştırarak yalnız kalıyor.
   George Milton ve Lennie Small hayallerine yaklaştığında Lennie Small'ın Curley'in karısının saçını okşamaya çalışırken yanlışlıkla öldürüyor. George :Milton'un daha önceden öğrettiği gibi Lennie Small gidip çalılığa saklanıyor.
   Curley çiftlik çalışanlarını toplayıp Lennie Small'ı öldürmek için peşinden gidiyor. George Milton Carlson'un tabancasını alıp arkadaşının yanına gidiyor. Arkadaşının Curley tarafından acı çekerek öldürülmesini veya bir yere kapatılmasını istemediği için arkadaşına hayallerindeki çiftliği anlatarak sakinleştirip (Candy'nin köpeğinin öldürüldüğü gibi) kafasının arkasından ateş ederek öldürüyor.

      BİRCAN HARPUT
MATEMATİK ÖĞRETMENİ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.05.2014 - Güncelleme: 01.05.2020 23:48 - Görüntülenme: 17133
  Beğen | 75  kişi beğendi