T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi

Grup Üyelerimizin Yorumları-Bülbülü Öldürmek-Harper Lee

 

 22-11-2017






Gülperi KIVANÇ
Edebiyat Öğretmen

      Küçük bir kız çocuğunun ağzından sevimli bir hale getirilmiş siyahların dramı.
        Pulitzer ödülü alan eserin çocuk kahramanı saflığı, temizliği gözler önüne sererken, çocukların olduğu dünyanın yaşanılası olduğunu tekrarlıyor satırlarında.
Bazen büyüklerin çözemediği sırları ve göremedikleri gerçekleri küçük bir çocuğun net olarak çocuk kalpleriyle gördüklerini fark ediyoruz eseri okurken.

"Bir insanın ayakkabılarını giyip bir müddet onunla gezinmedikten sonra o adamı tanımamıza imkân yok."cümlesi empatinin önemini vurgularken,

"Yakından tanıdığın zaman bütün insanlar iyidir." cümlesi katılmasam da dikkat çekici bir cümleydi.

"İstediğiniz kadar şakrak kuşu vurabilirsiniz ama bülbülü öldürmek günahtır, bunu asla unutmayın."

Tüm renklerle, tüm seslerle, farklılıklarımızla yaşayacağımız mutlu günlerimiz olsun.

 murat

Mehmet Murat GÜVEN
Edebiyat Öğretmeni 

        Eser II. Dünya savaşı öncesi Amerikan hayatı hakkında bir dolu bilgi sunuyor bizlere. Eğitim sisteminde bir değişiklik yaşandığından bahsediyor yazar. Dediğim dedik hala, kötü söz söylediğinde Scout´u döven doktor Jack amca. Nefis yemekler yapan babaanne. Simon Finch´in ilginç evi. Noel kutlamaları. Gece evinin bahçesine girenleri tüfeğiyle kovalayan Bay Radley, demokrat Atticus.
       Atticus babasının kendisine yaptığı nasihati çocuklarına tekrarlar "İstediğiniz kadar alakarga öldürebilirsiniz, ama asla bülbülü(şakayık kuşu) öldürmeyin. Çünkü kargalar zaralıdır, işe yaramazlar. Bülbül ise zararsızdır. Zararsız olanları öldürmek günahtır." Romanda Bob Ewell karga, zenciler ise bülbüldür. Atticus tüfeğini sadece kuduz bir köpeğe karşı kullanır.
       Zencilerden beklenen itaatkâr, temiz ve çalışkan olmalarıdır. Kendisi de babası gibi bir avukat olan yazar Harper Lee romanıyla bize çok başarılı bir biçimde Amerikan hayat anlayışını, adalet ve eğitim sistemini, zenci beyaz ilişkisini gösterir.
       Daha dün Amerikan polisi elinden bıçağını bırakmayan bir evsizi kameralar önünde öldürdü. Bunu televizyondan izlerken aklıma kargalar ve bülbüller geldi. Belki de bu kitabın bütün Amerikalı çocuklara okutulmasının sonucudur. Bugün ABD´de silahlanmanın bireysel özgürlük kabul edildiğini düşünürsek Atticus´un Jem´e silah alışının döneme ait bir özellik olmadığını da anlarız. 1962´de çevrilen filmde Hala, Amca, Atticus´un Jem´e silah alışı, okul sahneleri, zenci kilisesinin pazar gününün dışında beyazlar tarafından kumarhane olarak kullanılması alınmamış. Özellikle o yıllarda CIA´nin filmleri propoganda amaçlı desteklediğini düşünürsek bunu anlamlandırabiliriz.
        Bir diğer ayrıntı da yazarın sınıf arkadaşı yönetmen Truman CAPOTE´yi romanında Dill karakteriyle vermesiydi.
        Bence bu kitap insanlar arasındaki farklılıklara masumane bir bakıştan daha ötesi...

 Ayşen Doğruer    Bülbülü Öldürmek

          Harper Lee'nin mesajı açık: Sana zarar vereni öldürmek bir yana; sana fayda sağlayana zarar verme! Evrensel bir insanlık mesajı... Kitabı okuduktan sonra kültürümüzde 'bülbül' e dair mevcut kullanımlar sıralandı dimağımda: Birkaçını paylaşmak gerekirse deyimler ve atasözlerinden; "Bülbül gibi şakımak", "Dut yemiş bülbüle dönmek", "Bülbülü altın kafese koymuşlar; İlle vatanım demiş." Sonra türkülerimiz, şarkılarımız: "Bülbülüm altın kafeste/Öter aheste aheste", "Çile bülbülüm çile"... Bunlar sadece ilk akla gelenler. Şu ana kadar "bülbül" benim için yerli bir motif iken artık evrensel bir mertebeye ulaştı bende.

Romanın bence başkahramanı olan bülbül(Tom) için Mehmet Akif'ten mısralarla izahı mümkün hislerimin: "Benim hakkım, sus ey bülbül, senin kakkın değil matem!"                                                                                                                     

 Ayşen DOĞRUER
İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni 
NAZAN GÖNÜLTAŞ-EDEBİYAT ÖĞRETMENİ - ÖĞRETMEN RESİMLERİ         Benim gibi çocukluğunuz bir kasabada geçtiyse ve Atticus gibi bir babaya sahipseniz bu kitabı bir nefeste okuyacaksınız. Okurken çocuk yüreğimizin gizemli hikâyelere ne kadar açık olduğunu fark edeceksiniz. Ama Tom Robinson gibi karakter  -ki siyahî bir karakter- çocuk rüyanızdan sizi uyandıracak ve büyümenin çirkin taraflarını yakalayacaksınız. İnsanların yanlış olduğunu bile bile aldığı kararlardan vazgeçmediği noktasında çocukça bir isyanla karşı koyacaksınız. Adalet ve vicdan konusunda insanların çoğu zaman kör bir noktadan bakmaları hiçbirimiz hayrete düşürmeyecek...

 
Nazan GÖNÜLTAŞ
Edebiyat Öğretmeni 

 NURŞEN ÇİMEN-EDEBİYAT ÖĞRETMENİ - ÖĞRETMEN RESİMLERİ

 Nurşen ÇİMEN
Edebiyat Öğretmen

         Küçük bir kızın gözlemlerinden hareketle Maycomb adlı Güneylilerin yaşadığı bir kasabada geçen olayları  anlatan güzel bir kitap Bülbülü Öldürmek .Atticus  bence romanın en öne çıkan kahramanı , hayattaki duruşuyla herkese örnek olacak bir kişilik. Aile bireylerine verdiği değer, çocuk eğitimindeki başarısı ve özellikle tek başına ırkçılara karşı yaptığı mücadele mükemmel.
       Romanın çocuk kahramanları da babalarının yolunda ilerliyorlar.Jem ve Scout'un yaptıkları ve söyledikleri çocukların büyüklere göre daha doğru ve tarafsız kararlar verdiğini gösteriyor.
       Amerikan toplumunun 1935'ten günümüze kadar nasıl değiştiğini de bu kitap yardımıyla net bir şekilde görüyoruz .Kiliselerini bile ayrı tuttukları, insani olarak hiç değer vermedikleri 'zenci'leri (şimdi Afrika kökenli Amerikalı diyorlar.) Başkan seçebilecek kadar değiştiler.
       Kitaptan  en beğendiğim cümleleri sizinle paylaşmak istiyorum .En masumların yani bülbüllerin ölmemesi için bu cümlelerin iyi tahlil edilmesi gerektiğine inanıyorum .
        ''Bir insanın hakkının elde edebileceği tek yer olan mahkeme salonları bile kinlerimizi, öfkelerimizi taşımayı becerebiliyoruz. Büyüdükçe günlük hayatta, beyaz adamın daima zenci adamı aldatmakta olduğunu göreceksin...(Her ülkenin kendi zencileri var...)
       ''Ama hiçbir zaman yaşadığım hayatı, yaşamak istediğim hayat olduğu için yaşadığımı anlamayacaklar.''(Bizim gibi olmayanları hep yargılarız ...)
       Çocuk masumiyetimizi koruyan büyükler olsak hayat ne kadar güzel olurdu ...( Maalesef ,bunu hiç öğrenemeyeceğiz .)

 

 
   
   


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.04.2014 - Güncelleme: 01.05.2020 23:49 - Görüntülenme: 10502
  Beğen | 2  kişi beğendi