T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi

Yorumlar-Zen Ve Motosiklet Bakım Sanatı

              GRUP ÜYELERİMİZİN YORUMLARI

Deniz AYDIN - İngilizce Öğretmeni

Deniz AYDIN
İngilizce Öğretmeni

        "Türlü talihsizliklerle, yayımlanmadan önce 121 basımevinden geri dönerek hayata 121-0 yenik başlamış, ancak kendini ´hırslı´ ve ´sorgulayıcı´ bir kitap olarak ispatlamış, kabul ettirmiş ve bu özellikleriyle de örnek olmuş bir eser ´Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı´. Aynı zamanda yolculukların iç içe geçtiği bir düşünceler şöleni-şenliği-karnavalı. Patolojik bir kişilik bölünmesiyle zaman zaman Platon´un kurgusal karakteri  ´Phaedrus´ olarak da karşımıza çıkan ve adı olmayan kahramanımız, oğlu Chris ve arkadaşlarıyla ABD´nin en doğusu California´dan başlayıp en batısı Minnesota´ya doğru uzanan bir motosiklet yolculuğuna çıkar. Bu 17 günlük fiziksel yolculuğun paralelinde yine eşzamanlı çok çok daha önemli bir yolculuk gerçekleşir kahramanımızın zihninde. Geniş anlamda ´Nitelik´ dar anlamda ´İyi´ nin arandığı bir yolculuktur onunkisi.  ´Nitelik Olayı´ nın her şeyin kaynağı ve ana maddesi olduğu ve bizim varoluşumuzun nesne ve öznelerini yarattığını savunur.

        Kitap felsefi deneme türünde ancak yer yer otobiyografik roman özellikleri de gösterdiği için sizi sıkmaz. Bu düşünce nehrinde yüzmek size hayli keyifli gelebilir ancak gerçek motosiklete iyi bakmanız şartıyla...Nasıl iyi bakarım? diye sormayın sakın. Bunu söyleyecek birine ihtiyacımız var mı ki...!!!"

      

 



"Zen ve motosiklet bakım sanatı hakkında...

       Kitabın adı kitaba olan ilgimi biraz düşürdü başlangıçta. Birde daha çok felsefi içerikli olması aslına bakarsanız okumamı ilgimi daha da sıkıntılı hale getirdi. Motosiklet işin içine girince dedim ki kendi kendime 2 kere motosiklete binen ve bu iki denemenin sonunda kendini yerde bulan biri olarak hadi bakalım hayırlı geceler olsun... Yazarın zaman zaman motosiklette karşılaşacağı sorunlardan yola çıkarak felsefi tahliller yaptığı doğru hem de fazlaca; fakat "Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı" aslında bir yol kitabı: ABD'nin orta-batı eyaletlerinin muhteşem çöl ve dağ manzarası eşliğinde motosiklet üzerinde yapılan bir yolculuğu anlatıyor. Bu macerada bir coğrafyacı olarak ilgimi ve dikkatimi en çok bu bölümler çekti. Uçsuz bucaksız çöller, dağlar, kanyonlar ve diğer yeryüzü şekillerini bence başarılı anlatmış yazar. Coğrafi bilgileri gerçekten oradaymış hissi vererek anlatması, okuyucuya bu hissi vermesini beğendim. Örneğin Atlas okyanusundaki çılgın yosunlarla kaplı Sargasso denizini öğretmenlik mesleğindeki sıkıntılarla bağdaştırması başarılı.

 

       Kitapta yazar kesinlikle niteliğin peşine çok takılmış. Nitelik aslında hepimizin peşine düştüğü bir şey... Hangimiz güzel, kaliteli işler yapmayı istemeyiz, hangimiz nitelikli bir hayat sürme peşinde değiliz ki. Kitabın okuma performansını kendimce değerlendirirsem ilk bölüm akıcı, ikinci bölüm sıkıcı, üçüncü bölüm alıştırıcı. Alıştırıcı derken kitabın okunabilirliğini artırıcı diyebilirim.

      Kitabın arka kapağındaki motosiklet kendimiz denen motosiklettir sözü üzerine birkaç cümle eklemek istiyorum. Kitap nitelik ve nicelik açısından insanın yapabileceklerini kendini yenileyebilmesi ve ilerletebilmesini öğütlüyor. Evet biz bir motosiklet isek yağımızı ve  suyumuzu eksik etmemeli, kendi kendimizi bir tamirciye ihtiyaç duymadan tamir etmeli fiziksel ve duygusal yıpranmışlıklarımızı düzeltmeliyiz...!"

                                                                                                                                                                                                                       

 

 NAZAN GÖNÜLTAŞ-EDEBİYAT ÖĞRETMENİ - ÖĞRETMEN RESİMLERİ
N
azan GÖNÜLTAŞ
Edebiyat Öğretmeni 
        "Herkes aynı hayatı yasar gibi görünür. Ama hayatların hiçbiri diğerine benzemez. Hepimiz aynı kitabı okuduk ama hepimizin kitaptan alacakları farklı olacaktır tıpkı hayat gibi...  Aynı görünen ama aslında hiç te aynı olmayan...Bu yüzden herkes kendi farkındalığını yakalamalı sanırım veyahut ta sezebilmeli... Ve "Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı" adlı kitap benim için herkesin yolculuğunda yalnız olduğu düşüncesini hatırlattı ki-insanlar kendi içsel yolculuğunu tamamlayabilsin-bu çoğumuzun korkup kaçtığı bir gerçekti belki... Aynılığımızı değil farklılıklarımızı paylaşacağımız bir yol havası çalsın bu kitap hepimize... İyi yolculuklar..."
                                                                                                                                                                                                                        Nazan GÖNÜLTAŞ(Edebiyat Öğretmeni)
 Murat KULOĞLU-Matematik Öğretmeni
Murat KULOĞLU Matematik Öğretmeni
         "Bu kitaptan felsefi ve sıkıcı tahlillerin yanı sıra heyecan verici bir final aklımda kalacak.... Yazar , önce sezgisel olarak daha sonra ise tanımlanamaz diye tanımlamaya çalıştığı NİTELİK kavramını yerleşik düzenin temsilcilerine - hatta öğrencilerine- büyük oranda tartışma teknikleri üzerinden götürmeye çalıştığı bir yöntemle kabul ettirmeye çalışır , başaramaz ve kaçınılmaz son......Bu kitap bana insanın - her insanın- delirmek için yeterli potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Kişisel gelişim kitabından bu kitabı ayıran şey ise bizzat Motosiklet yolculuğun kendisidir..."
                                                                                                                                                                                                           
NURŞEN ÇİMEN-EDEBİYAT ÖĞRETMENİ - ÖĞRETMEN RESİMLERİNurşen ÇİMEN
Edebiyat Öğretmeni

    "Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı romanını adından dolayı önyargıyla okudum. Bu tür kitapları okumak hep sıkıcı gelmiştir bana.  Okudukça kitaba karşı haksızlık yaptığımı anladım. Nitelik kavramını sorgulaması, bir öğretmen olarak  yaptıkları , oğluyla  ilişkisi, romantik ve klasik bakış açıları, özne –nesne anlayışı, teknolojiye bakışı, dikkat çekiciydi.. Bazı cümleler sanki sizin hayatınızdan alınmış ve sizin de dile getirmek istediğiniz cümlelerdi ama bir türlü söyleyememiştiniz.   R. M. PIRSIG düşünmek istediklerimizin sesi oldu . Sanırım tüm okuyucular bu hissi yaşayacaktır. Sözün özü; bu kitap  mutlaka size bir şeyler katacak ve ruhunuza dokunacak...Ama sabırla okumalısınız.

Kitaptan beğendiğim bazı cümleler:

"Okul size taklit etmeyi öğretir. Öğretmenin istediği şeyi taklit etmezseniz kötü not alırsınız...''

''Yalnızca ,ilerdeki bir hedef için yaşamak, sığ bir şeydir. Yaşamı dağın tepesi değil ,eğimleri ayakta tutar .Her şeyin büyüdüğü yer burasıdır.''

''Ne kadar çok insan ruhu varsa kadar da çok yol vardır.''

''Aradığı ,istediği şey çevresinde vardır ,ama çevresinde olduğu için onu istemez.''

''... egoizm eğilimi tüm belaların başlangıcıdır.''

'' Dünyayı düzeltmenin yeri ilk olarak kendi yüreğimiz, kafamız ve ellerimiz ve sonra onlardan çıkan iştir."

 

                                                                                                                                                                                                                       


            

 

      

     

     

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.01.2014 - Güncelleme: 01.05.2020 23:54 - Görüntülenme: 1017
  Beğen | 0  kişi beğendi