T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi

Grup Üyelerimizin Yorumları-Ayna-Tahsin Yücel

 

 

Bircan HARPUT -  Matematik Öğretmeni

 

 

 

 

 




Bircan HARPUT

Matematik Öğretmeni

      Yazar, bazı değer yargılarını yitiren rahat yaşamı, parayı ve kendince saygınlığını fazla olan işi, konumu tercih eden Prof. Tarık UYSAL kişiliğine ayna tutuyor.
     Kahramanımız tercihlerinin gerçekleşmesi için, döneme ve düzene ayak uydurup gücün yanında yer alarak maddiyatı seçen ve rahatının bozulmasını istemiyen, günümüzde de sayıları artan bir kişilik olarak karşımıza geliyor.
     Çocukluğunda bile lakabı Ayak olan Prof. Tarık UYSAL çocukluk arkadaşı Tutkal Rıza ile karşılaştığında kısa süreliğine geçmişe dönüm mutlu olsa da arkadaşını ve kendisi gibi düşünmeyenleri küçümseyerek düzene uymayı tercih ediyor.
     Aynaya baktığımızda herzaman insani değerlerini yitirmeyen, iyi ve güzeli gören kişiler olmamızı diliyorum.

Ayfer KAYA - İngilizce Öğretmeni

Ayfer KAYA
İngilizce Öğretmen

Öncelikle, bu keyifli aktivite fikrini ortaya atan ve kitapları dahi edinmemize yardımcı olan okulumuz Edebiyat öğretmenleri M.Murat GÜVEN  ve Gülperi ŞAHİN'e ,ayrıca paylaşım için tüm katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bu haftaki kitabımızı sunan İngilizce öğretmeni arkadaşım Deniz AYDIN'a da teşekkürlerimi ifade etmek isterim.

Tahsin Yücel'in ''Ayna'' adlı eseri, zamanın getirdiklerine boyun eğerek yaşamayı kabullenmiş,hayata dair bırakılan satır aralarını okumayı becererek bundan menfaatler elde etmiş,zamanla değişirken aynı zamanda özünden (aynadan) uzaklaşmış ve bunun neticesinde de aşınmış bir kimliği anlatıyor.Her devrin insanı haline gelen karakterimiz Profesör Tarık'ın soyadının ''Uysal'' ve lisedeki lakabının ise ''Ayak Tarık'' olması oldukça manidar.Yazar belki de Profesör Tarık'ın her kalıba giren mizacına uygun düşsün diye soyadı olarak ''Uysal'' kelimesini ve yöneten değil  yönetilen tavrını tasvir için de beyin nereye emrederse oraya yönelen uzvumuzu yani ayaklarımızı kastederek lakabı olarak '' Ayak '' kelimesini seçmiştir.

Karakterimiz başka bir açıdan bakıldığında da  bulunduğu mevkii hazmedemediğinden etrafındaki insanlara şüpheyle bakıyor, hatta zaman zaman komplo teorileri dahi üretiyor ve diğer insanları bulunduğu ekonomik ve sosyal duruma göre de küçümser bir tavır sergiliyor.

Aynadaki aksini bildiği halde görmezden gelen Profesör Tarık Uysal'lar hayatımızda var, hep de olacak.

Aynaların hayatımızdan eksik olmaması dileğiyle ...

FATMA SÜEDA MAHTAV-RESİM ÖĞRETMENİ - Öğretmen Resimleri





Fatma Süheda MAHTAV
Resim Öğretmeni

        ´´AYNA´´ kurgusu ve sürükleyiciliğiyle başarılı bir öykü olarak belleğime işlenmiş bulunmaktadır. Gereksiz ayrıntılar görülmemektedir. Karakter Profesör Tarık Uysal çevremizde de artık sıkça rastlamaya başladığımız, bir yanılsama ortamında yaşamakta olan, her şeye, kendisine ve kendi gerçeklerine yabancılaşmış bir adam. Karşılaştığı bir çok kişi tarafından bir başka kişiye benzetilen, yüzü kaybolmuş, genel tutumundan dolayı karısının bile ´´seni tanıyamıyorum tanıyamıyorum´´ diye irdeleyerek terk ettiği yalnızlaşmış bir insan. Tesadüfen rastladığı eski bir arkadaşıyla aralarındaki sohbetin sonunda geçen ´´aynaya bakmasını bilmek gerek' 'sözünü kendince doğrulayıp şarkı mırıldanır gibi yineleyip dursa da kurmuş olduğu düzenden sıyrılamayan, aynada kendisiyle yüz yüze geldiğinde ´´bu adamı bir yerlerden gözüm ısırıyor' 'diyebileceği noktaya geldiği görülen bir kişilik olarak karşımıza çıkmakta. Özetle Tahsin Yücel´in ´´Ayna´´sını modern dünyamızın konuşma, düşünme, iletişim kurabilme, farklılık yaratabilme, özgür olma vb. gerçek ihtiyaçlarını unutmuş, kentli insanlarına alaycı bir bakışın başarılı bir örneği olarak kabul edebiliriz.

NURŞEN ÇİMEN-EDEBİYAT ÖĞRETMENİ - ÖĞRETMEN RESİMLERİNurşen ÇİMEN
Edebiyat Öğretmeni

Okuduğunuzda sizi derinden etkilemiyor öykü, zaten bu tip insanları gündemde ve çevrenizde gördüğünüzü düşünüyorsunuz, tanıdık geliyor Tarık Uysal. Tabii sizin tanıdıklarınızın bazıları onun kadar toplum tarafından bilinen kişiler değil. Toplumun her kesiminde onun gibiler mevcut diyorsunuz. Düşündükçe de onlardan biri olmamak için çalışmanız gerektiğini anlıyorsunuz.
      Belki de bunun için sık sık aynaya bakıp yüzümüzün aşınıp aşınmadığı kontrol etmeliyiz. Aşınmayan yüzler, doğruyu gösteren aynalar hepimiz için elzem...

22-11-2017













Gülperi ŞAHİN
Edebiyat Öğretmeni

"İroni gibisi yoktur. Öldürmez, süründürür." diyen Tahsin Yücel'in "Ayna" adlı hikâyesi, okuyuculara-topluma  bir ayna tutuyor. Her an yabancılaşan, yozlaşan, çirkinleşen, basitleşen insancıklara "bak, bu senin, benim gözümdeki halin." diyor.
           "Aynaya bakmasını bilmek"... Profesör Tarık Uysal evine dönünce aynaya bakacağını söylemişti. Ama o evine geldiğinde hayatın rutini içinde aynaya bakmayı unuttu. (para, şöhret, unvan bireyi kendi özüne ve dünyaya yabancılaştırıyor.) Ancak, dişlerini fırçalarken aynaya baktığında ise, gördüğü yüz ona yabancıdır. Aslında, aynadan yansıyan sadece Tarık Uysal'ın yüzü değil, özellikle toplumda saygın meslekleri ile tanınan çirkin ve olumsuz insanlardır.
           Çevremizde ne kadar çok var bu insanlardan. Parası ve unvanları bol, yalancı, üçkâğıtçı, düzenbaz...
           Tarık Uysal kimdir? Tarık Uysal'ı tanıyor muyuz? Televizyonlardan evimize konuk olan medya figürü, bir siyasetçi, ....şirketinin Genel Müdürü, belki de biz...Hepimiz zaman zaman  Tarık Uysal olmaya  aday değil miyiz bazı davranışlarımızla. Ve modernist hayatın ezici dişlileri bizi birbirimize ve Tarık Uysal'a ne kadar da çok benzetiyor, tüketim kültürü içinde kimliklerimizi yitirerek her birimiz diğerinin kopyası haline geliyor.
           Kendimiz olmaktan çıktığımızı hissettiğimizde hepimiz aynalara bakabilir ve gönül aynamızı da temizleyebilirsek toplumda Tarık Uysallar çok azalacak.
           Bireysel kimliklerimizi kaybetmeden, toplumsal tüm renklerimizi koruyarak yaşamak için hadi aynaya bakalım. Aynada yansıyan hep gülen yüzlerimiz olsun.

murat






Murat GÜVEN
Edebiyat Öğretmeni

 

Hikâyeyi okuduğumda canım sıkıldı. Önce bu duyguya pek anlam veremedim.  Tarık UYSAL gayet mantıklı. Hazcı, günün adamı. Güce ve güçlüye yakın duruyor... Duruma göre meyhaneye ya da tekkeye gidebiliyor. Ya da asker kıyafetiyle derse giriyor... Üstelik tüm bunları yaparken bundan rahatsız olmadığı gibi aynı zamanda keyif alıyor. Mutlu oluyor. Kendini uyanık ve akıllı görüyor.
       Birden anladım niye canımın sıkıldığını. Bu bizim Tarık UYSAL. Onu her gün görüyorum... Nereye gitsem karşıma çıkıyor. Onunla karşılaşmamak için hangi sokağa sapsam karşımda. Şimdi de hikâye kahramanı oldu. Ne diyelim "İstenmeyen ot burnunun dibinde bitermiş".

   
   
   
   

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.02.2014 - Güncelleme: 01.05.2020 23:56 - Görüntülenme: 2677
  Beğen | 1  kişi beğendi